Џејмс Клир, автор на книгата „Атомски навики“, споделува бројни сознанија и истражувања кои ни помагаат да креираме, и што е уште поважно, да истраеме во примената на моделите на однесување за да живееме поисполнително во секој сегмент од животот.

Преку примена на 10 едноставни правила, Клир објаснува како да се прилагодиме на нашето опкружување за да можеме да започнеме да јадеме здраво без размислување.

1. Користете помали садови

Поголемите садови значат поголеми парчиња. И тоа значи да се јаде повеќе. Според студијата спроведена од Вансинк и неговиот истражувачки тим, доколку вечерале на 10-инчни чинии – 25,4 цм, а не на чинија од 12 инчи – 30,48 цм, би изеле 22% помалку храна во текот на следната година од моментот кога ќе биде воведена оваа промена.

Ако мислите дека принципот „Јас само ќе ставам помалку храна на чинијата“ работи исто, не е така. Кога јадете малку храна од голема чинија, вашиот ум се чувствува незадоволен. Истиот дел ќе го нахрани мозокот повеќе кога ќе го изедете од мала чинија.

2. Чувајте вода близу до вас

Повеќето од нас земаат голтка во текот на денот без размислување, на пр. Газиран пијалок или кафе за време на други задачи. Пробајте го ова наместо тоа: ставете големо шише со вода (кога сте дома) некаде близу вас и чувајте го таму цел ден.

Ќе откриете дека кога водата ви е на дофат на раката, почесто ќе се одлучите да пиете и природно ќе избегнувате помалку здрави пијалоци. Овој принцип важи и кога сте во движење, на патување, во транспорт.

3. Дали сакате да пиете помалку алкохол или газирани пијалоци? Пијте од високи чаши.

Бидејќи висината на чашите изгледа поголема од ширината, всушност ќе пиете помалку од повисоки чаши. Обично пиеме околу 20% помалку од висока чаша отколку од мала.

4. Нека бојата на чинијата е во спротивност со бојата на храната

Кога боите на чинијата и храната се исти, ние природно служиме повеќе затоа што мозокот не ја разликува големината на порцијата од големината на чинијата. Затоа, на пример, темно зелената или темно сината чинија се одлични кога јадеме „полесна“ храна како што се тестенини или компири – што влијае врз нас.

Но, кога станува збор за зелен зеленчук како грашок, тогаш оваа боја на чинија не е добар избор – ќе јадеме повеќе. Обидете црвено тогаш.

5. Ставете здрава храна на видливо место

Ставете сад со овошје или ореви некаде близу влезната врата или каде ќе поминете кога излегувате од дома. Кога сте гладни или брзате, поверојатно е дека ќе го зграбите првото нешто што го гледате.

6. Пакувајте здрава храна во убаво, пластично пакување. Завиткајте ја нездравата храна во фолија.

Старата изрека „далеку од очите, далеку од срцето“ е потврдена во овој случај. Јадењето не е само физичка активност, туку и емотивно. Нашиот мозок одлучува што да јадеме на она што го гледа. Оттука и изразот „гладни очи“. Затоа, ако отстраните нездрава или помалку здрава храна од вашето видно поле, или ги спакувате во „непривлечно“ пакување како што е фолија, постои поголема шанса да не ги јадете, или барем не често.

7. Чувајте здрава храна во поголеми пакувања

Големите садови во кои складираме храна го привлекуваат нашето внимание и полесно се забележуваат, а исто така посегнуваме и до содржината. Храната во помал сад од друга страна може да стои со месеци во нашата кујна. Бонус совет: ако купите нешто нездраво во поголеми пакувања, „скршете“ го на помали делови и спакувајте го – ќе спречите да се прејадете одеднаш.

8. Послужете го јадење според правилото „половина чинија“

Кога служите оброк, пополнете половина од чинијата со зеленчук или овошје (во зависност од тоа што е на вашето мени), а истурете го подготвеното јадење на другата половина.

9. Користете стратегија за „надворешен прстен“ при купување здрава храна

Во превод, не скитајте „настрана“ околу продавницата гледајќи што нуди, на промоција и слично. Одете таму каде е најчестото место каде што има зеленчук, овошје, разни здрави житни култури, месо. Ако купувате по ваков „надворешен прстен“, поголема е веројатноста да купувате само здрави намирници и, следствено, да јадете здраво кога ќе стигнете дома.

10. Чекорот е примена!

Ајде да примениме некои од овие 9 принципи на други аспекти на животот.

Ако сакате да го отежните  несаканото однесување, лошите навики, зголемете го бројот на чекори што ве водат до тоа. Поконкретно, да разгледаме пример со завиткување на нездрава храна во фолија.

Ова значи дека кога ќе одлучите да јадете токму тоа, прво ќе мора да ја видите таа амбалажа, потоа да ја одвиткате или отворите, да погледнете што е внатре и дури тогаш да одлучите дали ќе го јадете. (Спротивно на навиката да чувате нездрава храна во сад, лесно достапна само за малку да грицкате по пат).

Во случај на трчање, ако сакате да трчате следното утро, подгответе патики и облека навечер, ова ќе ги скрати отежнувачките чекори и веднаш ќе започнете со тренинг.