Демократскиот сојуз (ДС) смета дека за демократизација на државата, зголемување на одговорноста на власта и демонтажа на 30-годишниот, како што велат, еднопартиски систем, неопходни се системски промени, меѓу кои и изборниот модел.

„Демократскиот сојуз е за пропорционален изборен модел, Македонија да биде една изборна единица и за отворени листи. Анализата што ја подготви ДС покажува дека само со една изборна единица, составот на Парламентот ќе биде реален одраз на определбата на граѓаните, а во носењето на круцијалните одлуки за државата и граѓаните ќе партиципираат повеќе политички субјекти“, се наведува во споопштението на оваа политичка партија.

Од таму ја подржуваат иницијативата на претседателот Стево Пендаровски за отворање на расправа за изборниот модел, но како што велат, засега големите партии не се расположени да создадат услови за еднакви изборни шанси за сите и губење на нивната монополска положба.

Поради тоа од Демократскиот сојуз јавно ги повикуваат СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ да ја подржат иницијативата за промени во изборниот модел.

 

извор: Makfax