Неименуван Грк уапсен е под сомневање дека преизвикал катастрофални пожари во околината на Атина минатата недела. Го палел ѓубрето, сувите гранки и трева, а силниот ветар ги пренел искрите на околината.

Неименуваниот Грк (65) уапсен е под сомнение дека предизвикал катастрофални пожари во околината на Атина, во кои страдале повеќе од 100 луѓе. Палел ѓубре и суви гранки, а силниот ветар ги пренел искрите на околната вегетација, со што е предизвикан најсмртоносен пожар во Европа во овој век.

Доказите ги прикривал

Дедото каде го запалил огнот го полевал со вода, покрил со земја, шљунљк и камења.

Истражниот тим на противпожарната служба откриле дека огнената стихија тргнала од местото Пантели, северно од Мати, од каде брзо се раширила. Уапсениот маж запалил температури и ветар, кој дувал со брзина од 103 километри на час, излегол од контрола. Кога видел што направил, дедото се обидел да го угаси огнот и да ги скрие трагите. Местото каде што го палел ѓубрето и гранките ги полеал со вода, покрил со земја, шлунак и камења, мегутоа, огнот веќе ја зафатил околината.

Соседите на уапсениот маж сведочеле против него во полицијата. Девет лица навеле дека дедото имал обичај да го пали ѓубрето сред лето, и дека постојано го гледале како тоа го прави.