Македонската телеметриска сеизмолошка мрежа денескa регистрира два земјотреса чиишто епицентри се наоѓаат на 220 километри јужно од Скопје во соседна Грција и потекнуваат од епицентралното подрачје Козани.

Првиот земјотрес беше во 12 часот и 50 минути со Рихтерова магнитуда од пет, а вториот во 12 часот и 59 минути со Рихтерова магнитуда од четири степени.

Првиот беше почувствуван и од населението во југозападниот дел и тоа во Охрид, Струга, Битола и Ресен со интензитет IV степени според Европската макросеизмичка скала. Во Кичево и околината со интензитет од III-IV степени а во Скопје и дел од источниот дел од Републиката со интензитет од III степени.

Додека пак, вториот земјотрес беше почуствуван во Битола и околината со интензитет од III степени според истата скала.

извор: Makfax