Џовани Карили и Џанпјеро Нобили се единствените двајца жители во малиот италијански град Нортоску, лоциран во Умбрија, но сепак тие сериозно ја сфаќаат опасноста од коронавирусот.

Тие живеат во далечен град во кој е тешко да се влезе и тешко се излегува, па затоа често се единствените жители во градот. И покрај оддалеченоста, тие сè уште се придржуваат до мерките воведени во Италија со цел да се потисне ширењето на коронавирусот.

Бидете сигурни дека тие се секогаш оддалечени најмалку два метра. Кога ќе се сретнат да пијат кафе, тие седат на спротивните краеви и носат маски додека шетаат.

– Многу се плашам од вирусот. Ако се разболам, сам сум, кој би се грижел за мене? Јас сум стар, но сакам да продолжам да живеам овде, да ги чувам моите овци, виновата лоза, пчеларници и овоштарниците. Берам тартуфи и печурки. Уживам во својот живот, рече Карили.

Нобили, од друга страна, рече дека тој едноставно се држи до правилата.

– Носењето маска и почитувањето на социјалното растојание не е само од здравствени причини. Не е нешто лошо или добро. Ако има правила, мора да ги следите за себе и за другите луѓе. Поентата е во принцип, додаде тој.

Тие исто така велат дека одат надвор само кога им требаат лекови или поради посета на лекар, но посочуваат дека не им пречи оддалеченоста од другите луѓе, особено сега за време на пандемијата, пренесува Си-Ен-Ен Травел.

– Водиме многу едноставен живот. Сè што нудиме е чист воздух, мир, тивка и здрава планинска вода. Тоа е нашиот спас, рече Карили.