Уредите за дигитална технологија имаат свои предности, но доколку се користат на рана возраст и прекумерно, тие го попречуваат интелектуалниот, емоционалниот и физичкиот развој.

Секоја генерација се разликува од претходната по начинот на поминување на времето, градење односи со други луѓе и формирање на сопствен систем на вредности и поглед на светот, а на тоа влијае многу технологијата што им е достапна. Колку е поразлично од сите претходни таканаречени интернет-генерации, кои не познаваат живот без компјутери, паметни мобилни телефони и виртуелна комуникација преку социјалните мрежи!

Предностите се, на пример, можноста за брзо донесување одлуки, подобрување на визуелната способност, развој на периферна визија, мотивација за учење англиски јазик, навигација на Интернет во потрага по информации. Но, списокот на недостатоци и потенцијални опасности е подолг.

Осамени на социјалните мрежи

Денешните деца и млади растат учејќи, размислувајќи и дејствувајќи првенствено како дел од виртуелната реалност. Истражувањата направени во САД и Европа покажуваат дека се карактеризираат со еден вид незрелост, дека растат побавно и како тоа да ги прави незаинтересирани да стапнат во светот на возрасните.

– Додека претходните генерации копнееја да пробаат сè што е можно порано и да се покажат како „одлични“, припадниците на новата генерација почнуваат да излегуваат подоцна, влегуваат во врски и сексуални односи, се помалку бунтовни и имаат тенденција да ги надминуваат границите за време на растењето.

На возраст од 13 и 18 години тие се однесуваат како да се уште деца, додека адолесценцијата се јавува подлго, и задоцнето, дури и во дваесеттите години. Тие не се толку заинтересирани за комуникација лице в лице. Бројот на тинејџери во Америка кои ги гледаат своите пријатели секој ден е преполовен во последните петнаесет години.

Експертите исто така откриле дека „децата на Интернет“ помалку читаат, трошат помалку време на учење, се многу понесигурни од претходните генерации, се склони кон депресија и се помалку задоволни со своите животи. Според истражувањето, ова е особено точно за оние деца кои поминуваат надпросечно време прикован на екраните на „паметните телефони“ и компјутерите. Иако се на социјалните мрежи цел ден, тие се опишуваат себеси како осамени и вознемирени.

Џејин Тванџи, автор на „Јас-генерација“, за нив вели дека тие се „и физички најнесигурни и психички нај кревки генерации“. Тие пораснаа презаштитени, гледајќи на квадратни екрани наместо да стекнат искуство во реалниот свет, па немаат самодоверба за активно менување на светот околу нив. Тие помалку веруваат во моќта на нивниот глас и политичко влијание, не се претприемнички во својата работа и генерално се плашат да преземат одговорност.

Атрофија на мозок

Покрај дигиталните уреди, неврологот Гери Смол пишува за некои од негативните аспекти на растот во неговата книга „Интернет мозок“: технологијата што олеснува многу активности има скриена последица на „мозочна атрофија“.

Поранешните генерации научија да пресметуваат напамет или користејќи молив и хартија, додека денешните претежно дури и најосновни математички операции не можат да се извршат без помош на нивниот мобилен, а да не спомнуваме запаметување на телефонски броеви, разни датуми и други податоци.

Неврологот Манфред Спицер, автор на „Дигитална деменција“, исто така верува дека нашите ментални функции сè повеќе ги делегираме на разни дигитални помагала, како што се GPS уредите на мобилните телефони. Наместо да обрнуваат внимание на околината со цел да се движат низ просторот, „интернет-децата“ само ја следат навигацијата од нивниот „паметен телефон“.

Експертите предупредуваат дека мобилните телефони, таблети, iPad и други „напредни“ уреди од дигиталната ера лошо влијаат на развојот на мозокот кај децата бидејќи тие предизвикуваат недостаток на внимание, забавен развој на когнитивните способности, тешко учење, зголемена импулсивност и намалена способност за самоконтрола.

Истражувањата покажаа дека нивната употреба кај деца на возраст под три години доведува до нарушувања на говорот, а на подоцнежна возраст до нарушување на вниманието, тешкотии во приврзаност, аутизам, биполарно растројство и други проблеми во однесувањето.

Децата до тригодишна возраст, во изразен процес на ментален и физички развој, треба да го истражуваат светот со свои сетила и да учат од него преку директен контакт со околината, да ги поврзат своите чувства со изрази на лицето и гестови, да научат нови зборови и концепти, имитирајќи ги родителите и другите. луѓе, да вежбаат моторни вештини и перцептивни способности со вистински играчки и вистински луѓе – од сите тие се лишени ако пасивно гледаат на екранот.

Тие брзо сфаќаат колку можности за забава им нуди овој уред наречен паметен телефон, без никаков физички или ментален напор, така што се чувствуваат моќно, на начин на кој инаку треба да се чувствуваат кога ќе постигнат одреден успех благодарение на напорната работа и учењето.

Мало дете кое родителот не може да го смири или да го храни без да стави паметен телефон во рацете, веќе е лишено во неговиот развој. Секој ден, од најраното детство, се чини како „да го нема“ со часови, додека пасивно гледа на серија живописни слики на екранот и со тоа го губи драгоценото време што го обезбедила природата за развој на разни вештини и способности. Бидејќи тоа секогаш е забавено со својот телефон и доволно само за себе, нема поттик да развива социјални вештини и сочувство, што е предуслов за добро да се согласувате со околината, за да научите да читате емоции и расположенија гледајќи во лицата на луѓето.

Три четвртини од децата на возраст од девет до 10 години поминуваат толку многу време со „паметен телефон“, таблет или компјутер што не можат да спијат, што се рефлектира во нивните оценки на училиште.

Наместо активно да поминуваат време надвор со своите врсници, во природа, многу деца претпочитаат да поминуваат часови и часови со нив низ видеоигрите стануваат, дебели и се изложени на зголемен ризик од дијабетес и срцеви заболувања, па некои лекари предупредуваат дека „генерацијата на Интернет“ може да биде првата во која многу деца нема да ги надживеат своите родители.