Речиси ниту еден српски државјанин не е блокиран на аеродром или граничен премин, вели министерот за надворешни работи Ивица Дачиќ. Тој наведува дека нешто помалку од 4.000 лица се преземни од странство, половина од нив со авион.

“Ние транспортиравме околу 2.000 луѓе со авион, но постои побарувачка и за нови преземања, сега се разгледуваат приоритетите”, рече Дачиќ за ТВ Прва. Тој најави дека за денес е планиран лет од Истанбул и Букурешт кој Србија ќе го организира утре и лет од Виена и дека повторно се очекува лет од Париз.

„Во четврток ќе пристигне авион од Чешка, една компанија ќе ги врати своите работници, ќе има лет од Израел каде ќе се вратат нашите Евреи, овие не се наши летови“, вели Дачиќ.

Тој ги повика Србите да се вратат што е можно помалку, потсетувајќи ги дека тука има најмалку 28 дена самоизолација. Министерот вели дека ќе се види каква акција ќе се преземе по повод српските граѓани кои се во Швајцарија.

Тој истакна дека се случува голем број луѓе да се пријават на хуманитарен лет, а потоа авионите да се вратат половина празни затоа што патниците не доаѓаат кога ќе слушнат дека треба да бидат ставени во карантин во Србија.

„Ние не сме туристичка агенција. Многумина се регистрираат, па затоа се откажуваат. Некои држави плаќаат билети, а ние не“, рече Дачиќ.