Некои луѓе страдаат од коронавирус а дури и не го знаат тоа. Сега е јасно дека тие се асимптоматски носители на инфекцијата и се многу поопасни за околината затоа што воопшто не се сомневаат дека мора да ги штитат луѓето околу нив. Научниците веќе ги откриле симптомите преку кои можете да кажете дека сте заразени со коронавирус, без да имате температура и кашлица.

Според експертите, 20% од луѓето на планетата не знаат дека имаат Ковид-19, туку едноставно ја шират инфекцијата секој ден. Научниците открија дека постојат три знаци кои ќе ви помогнат да откриете дали навистина не сте заразени од Ковид-19.

Треба да обрнете внимание на следниве симптоми:

  • Губење мирис
  • Благ конјунктивитис
  • Болки во стомакот

Овие се трите главни знаци што ги имаат сите асимптоматски носители на коронавирус. Со нив доаѓа постојаното чувство на замор.

За ваша безбедност и за безбедност на другите, најдобрата опција е да носите маска, особено кога разговарате со некого или во затворен простор или во јавен превоз. Користете средства за дезинфекција и држете ја социјалната дистанца, барем колку што е можно повеќе.