Др. Ана Стојановиќ, началник на оделение за пумологија КБС Бежаниска коса, открила како да се препознае запаление на плуќа со корона, но и практични совети како што мирисање и откриете имате ли еден од главните симптоми на ковид – губење осет за мирис.

Гостувајќи во емисија на една телевизија рекла дека грипот е сосема поразличен од ковид. Стариот познат грип ги зафаќа само респираторните органи , а ковидот е системско запаление и предизвикува промена во целиот организам, на срце, бубрези…

Истражувањата покажале дека сме најзаразени кога мислиме дека не ни е ништо, односно кога немаме симптоми.

– Во првите 2-5 дена од допир со вирусот сме најзаразени, со што важно е да ги испитаме контактите. Потоа следи грозница, зголемена температура, тресење, а потоа губење осет за вкус и мирис. Овие симптоми можете сами да ги откриете мирисајќи лимон, портокал, шеќер, оцет…

– Кога болста ќе земе замав, после 5-7 дена чуствувате недостаток на воздух, кое го следи малаксаност, бодежи и тежина во градите. Кај короната рендгенот дава одговор а стетоскопот не бидејќи тој е одличен кај бактериско запаление на плуќата но не и кај вирусните. Таа додава дека оваа болест е за самоизолација, а терапија која им се дава на пациентите само помага нивниот организам сам да се изборе.

– Корононата не сака само чисти плуша. Пушашите подеднакво се ризични како и сите останати – нагласува др. Ана и апелира до сите.

– Да обрнеме внимание на однесувањето, да држеме одалеченост од два метри, носење маска со важна напомена дека, контакт кој е подолг од 15 минути би можеле да се разболиме.