Мнгу научници тврдат дека клиторисот кој е задолжен за постигнување на оргазам, ако се наоѓа надвор од вагината, велат дека еволуционо исчезнал. Поради тоа научниците тврдат дека жените можат да постигнат оргазам само со стимулирање на клиторисот, без секс.

Истите научнци сега изјавиле дека ја откриле и тајната која се крие зад овој феномен, така што ги проучуваат мајмуните за да дојдат до заклучок дека женскиот оргазам служи за емотивно зближување со партнерот.

Мажот го започнува процесот на оплодување така што прво ја стимулира женката за да ја наведе на согласност.

Сепак, кај луѓето тоа е поразлично, бидејќи клиторисот и вагината се одвоени, што значи дека прв може да исчезне.

Иако оргазмот кај жената ја губи биолошката функција, без клиторисот би бил згрозен опстанокот на луѓето, според зборовите на Гантер Вагнер, биологичар за еволуцијата од факултетот Јел.

“Тоа е така бидејќи пенисот и клиторисот настануваат од ист дел на ембрионот. Кога со помош на еволуција би исчезнал клиторисот, би исчезнал и пенисот.”, објаснува Вагнер.
Следува дека женскиот оргазам има важна хормонска и психолошка цел, односно постои за да ги поврзе партнерите на емотивен план.
Оргазмот буди чувство за потомство кај жените и поради тоа е толку важен.