На нашето тело му треба време да се одмори и да се опорави од сите секојдневните активности, а ментално треба да се тргнеме од целиот тој притисок и напнатост.

Главното прашање е колку слободно време и одмор ни треба за нормално функционирање на организмот.

Ново истражување достигна една специфична бројка, што е 42 отсто. Ова е процентот на време што треба да го поминеме во одмор за да не чувствуваме премногу стрес и напор.

Процентот не мора да се гледа на дневна основа, но може да се види на неделно или месечно ниво, но заклучокот е дека тоа е потребно, затоа што ако не одвоиме 42% од процентот за такво нешто, тоа ќе стигне до нас порано или подоцна.

Гледано на дневна основа, тоа е 10 часа од 24, од кои се препорачува 7 до 8 во спиење, а останатите да бидат за некои други активности. Треба да се има време за уживање во храната, физичка активност, социјална интеракција и друга активност по ваш избор.

Се разбира, ова е само општа препорака, бидејќи навиките се различни за секој од нас, исто како и интересите. На некои им треба повеќе сон, на некои не можат без сериозна физичка активност, а на некои не може да заспијат без да гледаат серија или филм навечер.

Можеби мислите дека овие бројки се претерани и дека е нереално да издвоите 42% од времето за одмор, затоа што можете да „поминете“ без тоа. Можеби е точно, но последиците ќе дојдат порано или подоцна.

Веројатно веќе ви се случило буквално да се разболите откако ќе завршите важен проект, првите два дена од одморот да ги поминете 12 часа спиејќи, тоа е бидејќи телото немало доволно време  да се опорави, затоа потрудете се да го обезбедите.