Гувернерот на НБРМ, Димитар Богов вели дека  Грците може да подигаат пари од наши банкомати, но не им е исплатливо да ја преминуваат границата бидејки имаат дневен лимит кој им важи секаде во светот, па и кај нас. Дотолку повеќе што треба да платат патни трошоци и плус провизија за подигање кеш на банкомат како странски дрзавјани. 

Дури и да повлечат средства од нашите банкомати, за сите настанати обврски гарантираат Мастеркард и Виза, кои ќе ги израмнат износите со банката исплатувач на средствата,  вели Богов