Поради новонастаната ситуација и претседателот Александар Вучиќ го откажал патувањето во САД.

Специјалниот пратеник за дијалог меѓу Белград и Приштина Ричард Гренел го одложил состанокот во Белата куќа, кој предходно е планирана за 27 јуни, бидејќи косовскиот премиер Абдулах Хоти го известил дека не доаѓа.

Предходно косовскиот премиер Абдулах Хоти објавил дека поради ситуацијата која настанала предизвикана од Специјалното обвинителство, го известил Ричард Гренал дека неможе да присуствува на состанокот на 27 јуни во Белата куќа.

Против Тачи и Кадри Весејли, Хашкиот суд подигнал обвинение поради воени злосторства 1999. Специјалното обвинителство во обвинението навело десет точки со кои Хашим Тачи, Кадри Вејсели и уште неколкумина бивши членови на ОВК се теретат за низа злостортва против човештвото за скоро 100 уб“ства.