„Споменикот на Стефан Немања ќе му биде предаден на градот Белград во петок, на 25 декември, а изведувачот на работите за реконструкција на плоштадот Сава ќе ги заврши сите работи за реконструкција на плоштадот за еден месец“, објави денеска заменик градоначалникот на Белград, Горан Весиќ.

– Скулптурата на Стефан Немања е завршена и завршните работи на постаментот ќе бидат направени во следната недела. Споменикот висок 23 метри тежи 80 тони, од кои 56 тони се бронзени – рече Весиќ по средбата што ја одржа со изведувачите на споменикот и реконструкцијата на плоштадот Сава со цел да види дали се почитуваат динамиката и преземените обврски.

Фото: Беоинфо

Роковите за завршување на плоштадот Сава досега беа одложени неколку пати, а доколку нема нови промени, овој дел од главниот град конечно треба да блесне до крајот на јануари 2021 година.

Потоа, конечно треба да се нормализира сообраќајот на трамвајот и автобусите во овој дел од градот.