Според податоците на црногорскиот портал zaposli.me во таа држава има дури 60 проценти помалку ови вработувања отколку во исто време минатата година. Кон средината на март, со првиот бран на пандемијата, се почувствува мал пад на побарувачката на работна сила, но веќе во мај и почетокот на јуни побарувачката полека се враќала на минатогодишното ниво.

Сепак, забележува таа, позитивниот тренд престана нагло од средината на јуни, кога се појави нов бран на корона вирусот што создава проблеми за целата економија, но и за регионот. Според Вања Глушевиќ, гранката од која е најпогодено е угостителството, туризмот.

– Ако го земеме предвид туризмот во јуни и јули, кога угостителите веќе бараат персонал за летната сезона преку нашиот портал, побарувачката е намалена за дури 60 проценти во однос на истиот период лани – рече таа Глушевиќ

Од друга страна, во однос на лани, забележани се 50 проценти поголема побарувачка во областа на продажбата. Во однос на туризмот, градежништвото не претрпе големи последици од круната на кризата. Во областа на градежништвото побарувачката од средината на март до денес е дури неколку проценки повисоки од минатата година – посочи Глувчевиќ.

Според проценката на Светската банка во Црна Гора, поради пандемија на коронарна вирус до 20.000 граѓани би можеле да паднат во сиромаштија, а доколку трае кризата, ефектот би можел да биде уште полош.

Пандемијата на вирусот корона остави многу луѓе без работа. Според податоците на Бирото за вработување, вкупниот број на невработени во Црна Гора заклучно со 30 јуни е 41.890, што е 18,6 проценти невработеност.