Германските економисти и активисти го започнаа првото долгорочно истражување за универзалниот основен приход што исто така може да помогне во изнаоѓање решенија за последиците од кризата со коронавирусот, објави германскиот институт за економски истражувања DIW.

Како дел од истражувањето, испитаниците ќе добијат 1.200 евра месечно за три години, објави DIW во вторникот, пишува Новац.хр.

Во првата фаза, истражувањето ќе вклучува 120 учесници кои ќе бидат избрани по случаен избор, објасни институтот, поканувајќи ги заинтересираните граѓани да аплицираат за учество. До крајот, бројот на учесници треба да се зголеми на 1.500.

До средата претпладне, повеќе од 480.000 граѓани веќе се пријавиле да учествуваат, според веб-страницата „ Pilotprojekt Grundkommen“.

DIW спроведува истражувања во соработка со здружението Pilotprojekt Grundkommen (Мој основен приход) и со истражувачи од Институтот Макс Планк и Универзитетот во Келн.

Парите ќе се обезбедат преку приватни донации, а приходот ќе започне да се плаќа во пролетта следната година.

„Сакаме да знаеме како (основниот приход) влијае врз нашето однесување и ставови и дали може да ни помогне да се справиме со тековните предизвици во нашето општество“, рече иницијаторот на иницијативата, Мајкл Бомејер.

Претставувајќи го проектот, истражувачот, Јурген Шуп, истакна дека основно истражување за приходите е веќе спроведено низ целиот свет, но неговите резултати се ограничени.

„Или тие се застарени или не можат да се соопштат или тие ги проучуваат основните приходи само за невработените. Во тој контекст, ние навистина отвораме ново поле за истражување во Германија“, рече Шуп.

Кога станува збор за основните приходи, досега дебатата главно се однесуваше на тоа дали да се мотивираат луѓето да се вклучат повеќе во економијата и општеството или ќе се поттикне мрзеливоста.

Високите трошоци за таква програма се исто така контроверзни. Така, плаќањето од 1.000 евра месечно во Германија, каде има население од нешто помалку од 83 милиони, би чинело скоро 1.000 милијарди евра годишно.

Трошоците на германската влада во моментов се нешто помалку од 1.500 милијарди евра, според Федералното биро за статистика „Дестатис“.