Член на германската Лева партија Грегор Гризи предупредил дека обвинувањата на сметка на Кремљ и претседателот Путин за труењето на Навални се избрзани, соопштил германскиот весник “Velt“.

Спрема неговите зборови, “апсурдно“ е дека позади тоа стои Русија.

Тој смета дека за тоа може да биде виновен “поединец од обавештајната служба кој го загубил разумот“ или што е можеби блиску до вистината, противник на изградбата“Северен ток 2“, смета германскиот политичар.

После информацијата, дека рускиот опозиционер Алкексеј Навални е отруен, многу германски политичари остро ја критикувале Москва, пишува “Velt“.

Грегор Гризи предупредува дека обвинувањата на сметка на Кремљ се избрзани.

“Ние не знаеме кој го отрул. Сите се водат со тоа дека крива е владата, Но тоа можел да биде и поединец од обавештајна служба, кој го загубил разумот. Може да биде и некој кој е против гасоводот до Германија. Или најмен противник кој знаел, дека таква смрт се лажира за која подоцна ќе биде виновна владата, а тоа ќе доведе до влошување на односите“, рекол Гризи

Политичарот смета дека верзија за противник на “Северен ток 2“ е поблиску до вистината.

Апел од негови колеги да се сопре изградбата на гасоводот тој ја објаснува вака:

“И политичарите имаат свои слабости и нешто што не им се допаѓа“. Напоменувам дека стопирањето на проектот е она што сакаат многу опненти кои секако имаат или поточно немаат можност да учествуваат кога е во прашање еден ваков мега проект.

Неговото мислење го делат и политичари од партија Алтернатива за Германија.

Извор: Novosti.sr.