Германија ја потресе Кина откако им се придружи на Велика Британија, Франција и САД во еден необичен „напад“ во кој Берлин ја покажа својата лутина кон Пекинг што се однесува на глобалната пандемија па дури му фактурираше и сума од 149 милијарди евра.

Според Германија, Кина им должи 149 милијарди евра како оштета за влијанието и последиците кои ги предизвика и продолжува да ги предизвикува коронавирусот. Овие случувања доаѓаат после обвинувањата дека кина го покрива степенот на кризата предизвикана од коронавирусот, во време кога изворот на избувнувањето на заразата останува мистерија.

Во саботата Доналд Трамп најави дека Кина ќе се соочи со последици доколку таа резултира „со одговорна свест“ за пуштање на пандемијата на коронавирусот.

„Коронавирусот можеше да биде запрен во Кина, но сега целиот свет страда“, им рече Трамп на новинарите.

Линк од оригиналната вест ТУКА