Претседателот на Србија, Александар Вучиќ вечерва вети дека државата ќе се потруди до крајот на годината да се обиде да набави не 10 000 или 30 000 вакцини, туку половина милион до милион.

– Се уште не можам да гарантирам, но ветувам дека ќе има значителна сума, а не само помала сума. Прашање е на часови и денови. Ние сакаме да го намалиме притисокот врз болниците, да ги  обезбедиме здравствените работници. Не е важно од каде доаѓа вакцината, само за да нашите власти го дозволуваат тоа, истакна Вучиќ на ТВ Хепи.

Тој побара од здравствените власти да го обиколат светот и да се обидат да најдат многу добра вакцина, додавајќи дека која и да се земе, тој е убеден дека сите тие се врвни.

Тој потсети дека прво „Фајзер“ објави дека нивната вакцина е ефикасна 90 проценти, па Русите објавија дека нивните 92 проценти се ефикасни, а сега Модерна со 94,2 проценти, истакнувајќи дека нивната не мора да се чува под посебни услови.

– За Србија, вакцината не е политика, туку животот на нашиот народ и економијата, пред се на младите, рече тој.

Тој посочи дека луѓето во современиот свет не можат да бидат стопроцентно дисциплинирани, без оглед колку се молат.

Вучиќ рече дека е важно вакцината да се направи што е можно побрзо, бидејќи секој ден порано кога ќе се добие се спасуваат десетици животи.

– Ќе ја спаси нашата економија, илјадници луѓе ќе останат на своите работни места, ако порано ја примиме вакцината. Спасуваме млади луѓе, старите се најзагрозени, но им се одзема и на младите. Ги одземаме нивните животи, не по наша вина. Верувам дека тоа е нешто што мора да бидеме мотивирани да ја увеземе вакцината што е можно побрзо, заклучи тој.