Заради поројните дождови и поплавите во Кина, загрозени се милион луѓе во градот кој што се наоѓа на реката Јангцекјанг, а подигнато е и нивото на заштита од поплави на втор степен.

Многу силен пороен дожд паѓа во Вухан и околината, веќе два дена, а во некои делови паѓало дури и 250 милиметри  дожд за 24 часа, односно 250 литри по квадратен метар, објавила Синхуа.

На многу места, реките го надминале нивото на одбрана од поплави,  а во Вухан се борат градот да не биде поплавен.

Степенот на заштита од поплавите е кренат на други четери нивоа, само еден степен од најопасното ниво.

Како што вели Синхуа, се очекува продолжение на дождовите не само во Вухан, туку и во многу други градови во Кина, на кои им се заканува опасност од поплави.