Зачувувањето на деловната активност на компаниите не беше главниот фокус на бизнисмените за време на пандемијата, туку зачувување на здравјето и животот на вработените во Србија, изјавија претставници на странски и домашни комори и компании на конференцијата „Економист – свет во 2021 година“.

Тие го пофалија економскиот пакет мерки на Србија, кој, како што велат, им помогнал полесно да ја надминат кризата предизвикана од пандемијата и посочија дека економијата отсекогаш имала добра соработка со државата.

Претседателот на Советот за странски инвеститори (ФИК), Мајк Мишел, истакна дека главниот приоритет и апсолутен фокус на Советот за време на пандемијата е здравјето и безбедноста на вработените. Тој изјави дека вториот фокус е да се создаде континуитет во бизнисот и да се прилагоди на новите услови за работа.

– Сега е потребно на сите нас да и помогнеме на економијата во овие околности и да работиме на надминување на кризата предизвикана од пандемијата што е можно побрзо – рече Мишел.

Тој посочи дека ФИЦ дава и предлози за заедничка соработка меѓу владата, индустријата и економијата и рече дека сите треба да работат заедно и да споделуваат информации на дневна основа со цел економијата да закрепне што е можно побрзо.

Говорејќи за влијанието на пандемијата врз економијата по девет месеци, Мишел изјави дека влијанието зависи од секторот и посочи дека некои сектори во Србија се покажале поотпорни отколку што се очекуваше.

Тоа, посочува, покажува и низок пад на БДП од минус еден или минус 1,5 процент, и тоа, вели Мишел, е подобро од очекуваното.

Дека српската економија покажа „отпор“ кон кризата, покажува приливот на директни странски инвестиции, што се проценува дека годинава е 2,3 милијарди евра.

Според него, тоа е добар сигнал за доаѓањето на идните инвеститори. Мишел наведува дека е важно државата да продолжи да го поддржува привлекувањето на инвеститорите и додава дека во буџетот за 2021 година се планираат повеќе средства за тоа отколку во претходните години.

Претседателот на германско-српската стопанска комора, Удо Ајхлингер, посочи дека и оние кои се наоѓаат во комората, мора да ја променат организацијата на работата и да ја прилагодат на новите услови за работа.

Бизнисот што може да се организира преку Интернет, вели тој, брзо се прилагоди на новиот начин на работа, меѓутоа, тоа укажува дека одредени фабрики кои се занимаваат со производство не можат да се прилагодат на таквиот начин на деловно работење.

Тој посочува дека оние компании кои успеале да ја „преживеат“ кризата предизвикана од пандемијата, секако дека ќе излезат многу посилни и поподготвени за нови предизвици.

Зборувајќи за работа од дома, Ајхлингер истакнува дека, и покрај тоа што има такви кои се прилагодиле на овој начин на работа, сите мора да разберат дека тоа не е „нормална околност“ и дека по пандемијата ќе мора да се вратат во канцеларијата.

Тој посочува дека луѓето не можат да бидат толку продуктивни од дома, како што се додека комуницираат со други колеги и во канцеларија.

„Компаниите треба да работат повеќе за да се опорават“

Претседателот на Конфиндустрија на Србија, Патрисио Деи Тос, смета дека сите компании сега ќе мораат да работат понапорно за да се вратат на ситуацијата пред пандемијата.

Тој вели дека италијанските компании во Србија им се заблагодаруваат на српската влада и на српската стопанска комора за економските мерки и се заблагодари за соработката. Деи Тос истакнува дека благодарение на мерките преживеале многу компании.

„Верувам дека 2021 година ќе биде многу подобра од 2020 година“, истакна Деи Тос.

Претставникот на НАЛЕД, Душан Васиљевиќ, посочува дека се покажало дека пандемијата не е само здравствена, туку и економска криза.