Договорот постигнат на неодамнешниот самит на Европската унија е финансиска и морална победа за Унгарија. Земјата го затвори самитот со повеќе пари и со крената глава, се вели во соопштението на владејачката партија на Унгарија, Фидес.

Како што соопштија Орбан со цел промоција на националните интереси успеал да одвои 3 милијарди евра повеќе за земјата.

На унгарската влада и е ветено дека ќе биде заклучена постапка за член 7 предизвикана од про-имиграциски сили и заснована врз измамничкиот извештај. се вели во соопштението.

Според изјавата, владата нема да се откаже од напорите да ги изолира од фондовите на ЕУ организациите кои се изјаснуваат како цивилни, но истовремено водат политика, затоа што тие групи би ги користеле средствата од заедницата за управување со миграцијата и ќе го расклопат националниот суверенитет на земјите членки.

Европа и Унгарија сега мора да се концентрираат на санирање на штетата што епидемијата на коронавирусот и ја направи на економијата, на заштеда и создавање работни места, соопшти владејачката партија.