Претседателот на Хрватска Владимир Шекс изјави за Нова ТВ дека за влегувањњето на нивната земја во НАТО нема потреба да се одлучува на референдум. Според нег , вака мислат претседателите на државата и Владата, како и уставно-правните стручњаци во земјата. Шекс тврди дека тоа не е поради некаков страв од неуспешен референдум, бидејќи сондажите покажуваат дека популарноста на НАТО расте во Хрватска.