Според Наумовска-Грнарова, металната индустрија во која спаѓа и нејзината компанија, не е типично женска. Доминираат мажи и секогаш е малку чудно кога жена ќе се појави како претставник на некоја фирма од овој сектор. Тоа е забележливо не само во Македонија, туку и надвор.

– Се занимаваме со метална индустрија која воопшто не е типично женска. Во металната индустрија многу ретко има жени, што покажува дека тие не се доволно застапени во овој сектор, изјави денеска Наумовска-Грнарова по разговорите со францускиот амбасадор Кристијан Тимоние кој ја посети „Завар”.

Секоја професија, додаде директорката, нуди различни убавини и начини за изразување. Притоа, разликите меѓу мажите и жените може позитивно да се искористат.

Амбасадорот Тимоние истакна дека Франција е многу активна во унапредувањето на правата на жените. – Тоа е вистинскиот клуч за развој и сите таленти кои се развиваат со помош на жените е добро за целото опоштество. Во политиката мажите направија голем број грешки, можеби е дојдено време да се обидеме со повеќе жени. Тешко дека ќе може да биде полошо, рече Тимоние.

„Завар” постои од 1988 година, а се занимава со производство на висококвалитетна опрема под притисок и процесна опрема за фармацевтската и хемиската индустрија. Последните пет години, извезува 80 отсто од производство. Паралелно развива и дизајн бренд, за радијатори, кој е во подем и се пробива во светот. Наумовска -Грнарова е втора генерација и веќе 20 години работи во компанијата.

– Претпријатието може да послужи за пример, зашто извезува голем дел од своите производи, може да ја претстави Македонија во поинакво светло и да ја приближи во Европа, потенцира францускиот амбасадор.

Со оглед дека денес се слават правата на жените, дополни, беше многу важно да се избере претпријатие каде жените заземаат значајно место и се на еднакво рамниште со мажите.