Животот на Алфредо Визиоли заврши на 83-годишна возраст со краток погреб во Кремона, неговиот роден град во северна Италија. Причина за смрт – коронавирус.

„Тој беше погребан без обред, без неговите најблиски“, вели внуката Марта Манфреди, која не присуствуваше на погребот. Како и повеќето од семејството на старецот, таа е закована во нејзиниот дом.

„Кога ќе заврши сето тоа, ќе организираме вистински погреб“, вети внуката.

Каде и да се појави ударот на коронавирусот, без оглед на културата или религијата, вековните обреди во чест на умрените и за утеха на ужалените не се одржуваат или значително се скратени.

Вирусот, кој уби повеќе од 9000 луѓе ширум светот, преобличи многу аспекти на смртта, од практично ракување со заразено тело до давање емоционална и душевна утеха за оние што починатиот ги остава зад себе.

На претприемачите во Ирска им било кажано да ставаат маски на лицето на мртвите луѓе за да го намалат дури и толку силниот ризик од инфекција. Во Италија, на членовите на семејството преку видео им се пренесува благословот на свештеникот на починатиот.

Во градовите погодени од коронавирус, мртовечници и крематориуми работат прекувремено и нема време за обреди.

Менаџерот на градските гробишта во Бергамо, Џакомо Ангелони, вели дека има пет до шест пати повеќе смртни случаи отколку што е вообичаено.

Италијанската армија испрати 50 камиони во Бергамо, град со население од 120.000, во средата за да ги пренесе починатите во помалку зафатените покраини.

извор: Makfax