Претседателот на државниот институт за статистика, Карло Блањардо, процени дека годинава во Италија ќе има околу 700.000 смртни случаи, речиси сто илјади повеќе отколку во 2019 година.

„Тоа е како бројот на жртви во војната, последен пат во Италија беше забележан таков број на смртни случаи во 1944 година“, изјави Блањардо за телевизијата РАИ.

Весникот „Ил Фато Котидијано“ коментира дека неговите зборови ја потврдиле споредбата што новинарите и научниците често ја користат кога пишуваат за коронавирусот, како на пример „војна против пандемијата“ и слично.

 

извор: Makfax