Забележани се повеќе од 41.600 смртни случаи од почеток на епидемија.

Британија забележала повеќе од 3.000 нови случаи на корона вирус втор ден по ред.

Оделение за здравствена и социјална заштита регистрирало дневен пораст од 3.497 нови случаи, помалку во однос на бројка од 3.539 во петокот, која била најголема од 17 мај.

Дневно пријавени случаи се двојно поголем колку што биле пред една или две недели наназад, промена која предизвикала загриженост од втор бран на вирус во земјата.

Велика Британија забележала повеќе од 41.600 смртни случаи поврзани со корона вирус, и е најголема во Европа.

Британската влада соопштила дека собирањата во Англија ќе бидат ограничени на шест луѓе во затворен простор и на отворено, а непочитувачите на правилата од понеделник ги очекува парични казни.