Претседателот на турскиот парламент Мустафа Сентоп рече дека највисокиот законодавен дом на земјата може да размисли за испраќање на турска армија во Азербејџан заради конфликтот во Нагорно Карабах, но рече дека сè уште нема потреба од тоа.

Во текот на последните неколку дена, Азербејџанските вооружени сили покажаа дека се способни сами да постигнат победа, покажувајќи решителност и истрајност во ослободувањето на окупираните територии. Верувам дека предлогот за употреба на турската армија во зоната на конфликтот нема да биде потребен се додека не се вклучи трета страна во овој конфликт, игнорирајќи ги резолуциите на Обединетите нации, рече Сентоп.

Неопходно е да се почитуваат меѓународното право и резолуциите на Генералното собрание на Обединетите нации, кои бараат итно, целосно и безусловно повлекување на ерменските вооружени сили од сите окупирани територии на Азербејџан, рече претседателот на парламентот.

Во спротивно, Азербејџан ќе биде принуден да го искористи своето право на самоодбрана, што му овозможува да вложи колективни напори во оваа насока. Ако Азербејџан поднесе барање, и Претседателот и Парламентот на Турција ќе разговараат за тоа – рече Сентоп.

Тој додаде дека „под никакви околности, турската поддршка за Азербејџан е непроменлива на кој било начин и на кој било начин што тој сака“.

Претходно, ерменскиот премиер Никола Пашијан изјави дека проблемот Нагорно Карабах не може да се реши со насилство. Според него, Ерменија е подготвена да направи отстапки во конфликтот во Нагорно Карабах во случај Азербејџан да биде подготвен.

Ерменскиот претседател Армен Саркисјан смета дека конфликтот во Карабах може да се запре само откако Турција ќе се „повлече“ од играта. Турција постојано изјавуваше дека не учествува во конфликтот во Карабах.