Град Скопје соопшти дека поради изразената влага во вегетацијата која придонесува за поголемо размножување, во консултација со надлежните здравствени служби, донел одлука во вторник да спроведе вонредно прскање против комарци.

Оваа година, како што посочија од Град Скопје, извршени се четири авионски и четири терестични дезинсекции на подрачјето на градот Скопје против возрасни форми на комарци и против ларви од комарци.

Последната фаза од авионското прскање беше изминатата недела, односно на 15 и 16 август, а терестичната дезинсекција се одвиваше од 17 август до 21 август.

Дезинсекцијата Градот Скопје ја спроведува според сите светски и европски стандарди, а средството кое што се користи е од најдобриот светски препарат, производство на Бајер – Германија, а прскањето и растварањето на средството се врши согласно упатството на производителот, а под надзор на комуналните служби на градот. Доколку временските услови не го дозволуваат вршењето на дезинсекцијата, истата ќе се изврши во истиот термин првиот нареден ден, кога временските услови ќе бидат поволни, информираат од Град Скопје и додаваат дека пчеларите навремено треба да ги преземат потребните мерки за заштита на пчелите.