Една студија од генетскиот код „2019.-nCoV“ открива дека новиот вирус најмногу е поврзан со два примероци на коронавирус слични на САРС од Кина.

Освен од двете врсти на змии, примерокот на епидемијата на коронавирусот во Кина би можел да е и од лилјак, односно супа од заразен лијлак, којашто ја консумират луѓето, пренесува , РТ.

Двете врсти на змии, како и супата од лилјак се можен извор на смртоносниот коронавирус којшто се прошири во Кина, пренесува СИ-ЕН-ЕН.