Познато е дека снабдувањето на организмот со одредени витамини и минерали во голема мера го зајакнува имунитетот и спречува инфекции. Токму ова е она на што треба да се обрне внимание особено периодов кога освен актуелниот корона вирус, доаѓа и сезоната на грип и настинки – затоа повеќе од кога било чувајте го имунитетот.

Кои витамини и хранливи материи се моментално најдобри за зајакнување на имунитетот? Одговорот го носи  здравствениот експерт, д-р Фред Пескаторе!

Витаминот Ц спречува воспаление на белите дробови

“Пневмонијата е честа кај Ковид-19, но витаминот Ц може да го намали ризикот од секундарна инфекција за дури 95 проценти, според една студија во” ЈАМА “. Причината? Овој витамин има способност да спречува и бактериска и вирусна пневмонија. “, вели д-р Пескаторе. “Јас лично земам 3.000 мг на ден, што им го препорачувам на сите. Ако во моментов не земате витамин Ц, тогаш започнете со помали дози и постепено зголемувајте ги за да избегнете дијареја”.

Витаминот Д убива вируси

Витаминот Д-3 им помага на белите крвни клетки да уништат вируси кои ги напаѓаат белите дробови, намалувајќи го ризикот од респираторни инфекции за дури 64 проценти и компликациите предизвикани од Ковид-19 за дури седум пати. Овој витамин се синтетизира со изложеност на сонце, иако тој обично не е доволен, затоа препораката на лекарот да зема додатоци е дефинитивно витамин. Д-р Пескаторе препорачува внесување од 50 000 IU за два дена, а потоа и 15,000 IU на ден.

Цинкот ја запира инфекцијата 

Научните истражувања сугерираат дека цинкот спречува размножување на вирусните клетки. Д-р Пескаторе препорачува 50 мг од овој минерал на ден, особено во форма на пастили затоа што, како што вели, респираторните вируси влегуваат во телото преку грлото и носот, а ставањето цинк директно во устата му овозможува на минералот да го нападне вирусот на неговото место на влегување.

Витаминот А ги зајакнува органите за дишење

Витаминот А е растворлив во масти и го одржува протокот на слуз, што спречува „фаќање“ на вируси, размножување и предизвикување болест, објаснува д-р Пескатор. Се препорачува да се земаат 40 000 мг. витамин А два дена, а потоа 10 000 мг. дневно.