Војводата Вилијам (37) и војвотката од Кембриџ, Кејт (37), објавија дека основале глобална награда за придонес во екологијата и најавија деценија на дејствување во насока на обнова на планетата Земја.

Секоја година од 2021 до 2030 година, наградата наречена Earthshot, ќе ја добиваат петмина, пренесува Би-би-си. Поединци или организации што наоѓаат и предлагаат решенија за еколошки проблем ќе добијат парична награда.

View this post on Instagram

“The earth is at a tipping point and we face a stark choice: either we continue as we are and irreparably damage our planet or we remember our unique power as human beings and our continual ability to lead, innovate and problem-solve. • Remember the awe inspiring civilisations that we have built, the life-saving technology we have created, the fact that we have put a man on the moon. • People can achieve great things. And the next ten years present us with one of our greatest tests – a decade of action to repair the Earth.” • Led by Prince William and a global alliance, the @EarthshotPrize will inspire the the planet’s greatest problem solvers to solve Earth’s greatest problems: the emergencies facing our natural world. Take a look at our previous post to see the launch film, and follow @EarthshotPrize to stay updated. Photo ? by The Duchess of Cambridge, taken at a glacier in the Hindu Kush mountain range, situated in the Chitral District of Pakistan’s Khyber-Pakhtunkwa Province.

A post shared by Kensington Palace (@kensingtonroyal) on

Наградата ќе биде официјално основана во 2020 година и има цел да најде најмалку 50 решенија за најголемите проблеми во светот вклучувајќи ги климатските промени и загадувањето на воздухот. Информацијата ја пренесе сер Дејвид Атенборо во видеоснимка на социјалните мрежи.

Проектот на почетокот ќе го води Кралската фондација на војводата и војвотката од Кембриџ, но во блиска иднина може да прерасне во независна организација.

извор: Makfax