Триесет и три години по нуклеарната катастрофа во Чернобил, уште не е допуштено слободно движење во ова подрачје, освен за време на строго контролираните туристички тури.

„Риптли“ организираше обиколка низ напуштениот град на духови и подрачјето околу реакторот кој во 1986 година ја предизвика катастрофата.

Популарноста на телевизиската серија Чернобил предизвика зголемување на бројот на туристи кои сакаат да ги посетат електраната и градот на духовите.

извор: Makfax