Едно од најопасните и најнепристапни места, нуклеарната централа во Чернобил, е истражувано од дронот „Елиос 2“.

„Елиос 2“ за првпат по нуклеарна несреќа во април 1986 година влезе во 5 реактор за да истражи дали има нуклеарен отпад.

Овој реактор бил во завршна фаза на изградба за време на експлозијата, но не беше познато дали во базените имало прачки со гориво од осиромашен ураниум.

„Елиос 2“ откри дека базените се празни, односно дека нема реактен нуклеарен отпад во реакторот.