Изворот на смртоносната епидемија на коронавирус се чини дека е пазарот во Вухан.

Коронавирусот брзо се шири во Кина, како и во другите делови на светот. Џонатан Рид, експерт за динамиката на пренесување на заразни болести, во новиот научен труд предвидува дека за две недели бројот на заразени во епицентарот на вирусот, во градот Вухан, ќе биде поголем од 190.000.

Откако беше развиен тестот за новиот коронавирус, докажано е дека сите оние кои први биле заразени го посетиле пазарот во Вухан, работеле таму или имале членови на семејството кои работат таму, пренесува „Аваз“.

Иако се нарекува пазар на морски плодови Хуанан, на овој пазар се продава многу повеќе од морска храна. На таквите пазари, покрај мртва и жива живина и добиток, можат да се најдат и разни живи диви животни: птици, зајаци, стаорци, лисици, лилјаци, змии и други влекачи, магариња, камили, па дури и мајмуни.

Непотребно е да се каже дека чувањето на сите овие животни на мала област, нивниот постојан контакт со трговците и самите клиенти, а често и нивното колење на самото место, е идеално за ширење на вирусите што некои од нив може да ги носат.

Во некои делови на Кина, и покрај официјалните забрани, некои животни како што се риба, ракчиња, змии, па дури и глувци, магариња и мајмуни, се јадат додека се живи, бидејќи суровото месо од живи животни во традиционалната кинеска медицина се смета за особено здраво.

„Бизнис инсајдер“ пишува дека овие пазари се нарекуваат и влажни заради крвта, бидејќи месарите често колат животни пред клиентите.

Во такви околности, вирусите имаат можност да развијат мутации кои им овозможуваат преминување на бариерата на видовите и да премнат од животни на луѓето, пренесува НН.

извор: Makfax