„Заедно со кандидатите за пратеници од Изборната единица 3 денеска имавме координативен состанок со Регионалниот изборен штаб.Разговаравме за справувањето со коронавирусот, за мерките за заштита на граѓаните и потребата од избори најдобро што може.Изборите се потребни заради целосна подготвеност на државата пред вториот бран на вирусот наесен, заради заштита на здравјето, рестарт на македонската економија но и целосно функционални институции.Изборите се решение! Тоа е нашата порака“, изјави Љупчо Николовски, генерален секретар на СДСМ и носител на кандидатската листа на СДСМ и коалицијата во ИЕ 3.

Според него, тоа е решение затоа што ќе им дадат полн легитимитет на законодавната и извршната власт, на ново Собрание и Влада, затоа што ќе создадат простор за подобра и понавремена подготовка пред вториот бран на вирусот наесен.

„Решение кое гарантира најголема заштита на здравјето на граѓаните и најдобри услови за рестарт на економијата. Никој не знае колку ќе биде голем и какви последици би донел тој нов бран на коронавирус на есен, за што предупреди и Светската здравствена организацијата. Затоа сега е моментот, кога ситуацијата ја држиме под контрола.

На државата на граѓаните и се потребни институции, функционално Собрание, политичка Влада со пренесен легитимитет од граѓаните.Така, државата уште подобро би се справила со тоа што не чека на есен.Здравјето и животот на луѓето се најважни. Но, важна е и економијата, важни се и останатите сектори.Колку пократко трае оваа состојба ,толку побрзо ќе се вратиме во нормала.Затоа, изборите се решение“, вели тој.

„Уверени сме, институциите ќе ги обезбедат сите превентивни мерки за 100% заштита на граѓаните на денот на гласањето, ќе имаме 100% безбедно гласање.Веќе 18 држави соопштија дека ќе одат на избори пред летото. Сите држави кои имаат избори оваа година ги закажуваат во овој период, затоа што тоа е одговорно, државнички.

Предлозите за избори на крајот на август или почетокот на септември, се опасни за здравјето и всушност се предлози да нема воопшто избори туку да се создаде Уставна криза.Ние како одговорни луѓе тоа нема да го дозволиме.Мицкоски од сите страни е веќе виден како неодговорен и незрел политичар, тоа го велат граѓаните.Ничија политичка кариера не може да биде поважна од граѓаните и нивната сигурна иднина“, додаде Николовски.

извор: Makfax