Претседателот на Хрватска, Зоран Милановиќ, го пречека претседателот на ХДЗ, Андреја Пленковиќ, со испружена рака денес во Пантовчак, а премиерот, како што пренесуваат хрватските медиуми, му возврати со лакотот поради епидемиолошките мерки.

„Не смееме?“, Милановиќ го праша Пленковиќ.

„Ти велиш дека е кариес, јас велам дека не смееме“, му рече Пленковиќ шегувајќи се.

Ne dlanom, nego laktom!

NE DLANOM, NEGO LAKTOM!Na početku današnjeg susreta, predsjednik Republike Zoran Milanović pružio je ruku Andreju Plenkoviću, koji se odbio rukovati i pružio lakat. Plenković je danas inače dobio mandat, bit će 16 ministarstava: https://bit.ly/3fLoJ6I

Posted by HRT Vijesti on Четврток, 16 јули 2020

Пленковиќ му донесе на Милановиќ потписи од 76 новоизбрани пратеници во хрватскиот парламент, кои ќе го сочинуваат парламентарното мнозинство.

Врз основа на тие потписи Милановиќ ќе му даде на Пленковиќ мандат да формира нова влада.

извор: Makfax