Денеска, во изјава дадена по судењето во предметот „Поткуп“ премиерот, Зоран Заев, се заблагодари за јавноста во судницата за која рече дека за него е многу значајна во обидот да се расветли вистината.

„Во секоја земја па и во нашата, е можно преку судски процеси да ја докажеме правдата“, рече премиерот кој е обвинет во предметот.

„На неколку пати видовме јасни признанија дека сведокот бил инструиран под наредба на Јавното обвинителство и полицијата. Сведокот кажа дека ме местел и наведевудал за да извлече зборови од мене“, посочи Заев. Тој истакна дека судот самостојно ќе си донесе одлука и дека јасно е дека правдата ќе дојде, па и затоа е вредно секој човек да се бори за неа.

На прашањето за кривичната пријава за лажно сведочење, премиерот истакна дека после денешните искази на Иван Николов Сачевалиев треба да селедат и кривични против службени лица и функционери од МВР. За претходната кривична пријава рече дека нема други информации.

Во кривичниот суд денеска сведочeше бизнисменот Сачевалиев во предметот „Поткуп“, во кој обвинет е премиерот Заев.

Бизнисменот повтори дека во 2013 година, кога Зоран Заев беше градоначалник, знаел дека тој треба да откупи државно градежно земјиште и му се јавил за да дојде кај него, во градоначалничкиот кабинет во Струмица. Му рекол дека може да го откупи земјиштето за 70 денари од квадратен метар, но дека ќе треба да плати плус три евра – едно евро за него, едно за СДСМ и едно евро за црквата.

Сачевалиев не се појавуваше на досегашните судски рочишта за предметот, а на последното судијата рече дека успеале телефонски да го добијат за да дојде на судењето. Инаку, Судот го прифати барањето на Зоран Заев и на неговите адвокати снимките за „Поткуп“, обезбедени како посебни истражни мерки, да бидат изведени во присуство на јавноста. Заев рече дека побарал јавноста да биде присутна поради фактот дека е премиер и претседател на најголемата политичка партија, со цел да врати дел од загубените чест и углед во јавноста што му биле нарушени со нивното делумно објавување.

извор: Makfax