Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, изјави денеска дека е од клучно значење за Србија да има најдобри односи со БиХ и да не го доведува во прашање интегритетот на таа земја со каква било изјава, но дека не може да ја прифати идејата за укинување на Република Српска.

„Не можам да ја прифатам идејата за укинување на РС, не само затоа што тоа е уставна обврска на Србија, туку затоа што оние што сакаат да ја укинат РС одат против волјата на српскиот народ, но исто така и против стабилноста и мирот на Балканот“, рече Вучиќ пред новинарите во Крушевац. 

На прашањето зошто има недоволно разбирање за политичкото раководство на БиХ, истакнувајќи дека високиот претставник во БиХ Валентин Инцко рече дека Вучиќ не го доведува во прашање територијалниот интегритет на БиХ како држава со каква било изјава повеќе од една деценија, Вучиќ рече дека се однесува одговорно и сериозно со почитување на територијалниот интегритет на другите и не сака да ја загрози позицијата на Србија.

„Некои луѓе во БиХ не го почитуваа интегритетот на Србија на тој начин, но тоа не значи дека можеме да бидеме неодговорни и несериозни“, рече Вучиќ.

Сепак, како што рече, тој не може да ја прифати идејата за укинување на РС и не може, посочува тој, како одговорен и сериозен човек, да молчи за фактот дека некој од официјалните лица на БиХ го споредуваат српскиот претставник со Хитлер, иако Србите се убедливо најстрадни луѓе во Втората светска војна.

„Ако тогаш сите во Србија молчат и се преправаат дека тоа не се случило и кога велат дека можат да ја замислат БиХ без РС, тогаш некој што е одговорен и сериозен мора да каже – запрете, има меѓународни правни договори што мора да се почитуваат, рече Вучиќ.

Тој додаде дека Србија сака најдобри односи со БиХ, но дека нивните претставници, наместо да кажат дека РС е дел од БиХ и дека тие ја сакаат, со цел да ја добијат довербата од Србите, во секоја изјава велат дека ќе ја укинат РС.

Вучиќ изјави дека е од клучно значење за Србија да има најблиски односи со Бошњаците и затоа тој се обидува да разбере што чувствуваат Бошњаците и Србите да им пристапат на најдобар начин, со цел да формираат сојуз.

„Да склучиме сојуз, ако не можеме да бидеме братство, да работиме заедно и да живееме во вековите што се пред нас“, рече Вучиќ и посочи дека Србите и Бошњаците се многу блиски народи.

Тој рече дека треба да се потпише договор за патот Пожега-Дуга Полјана-Дуга Полјана-Бољаре, и дека потоа од Нови Пазар и Сјеница до Белград ќе пристигне за два часа и дваесет минути.

Како што вели, за да стигне до Сараево во тоа време, БиХ мора да изгради автопат од Вишеград до Сараево, во кој Србија не може да помогне.

“Ќе помогнеме во северниот дел кон Бјелина. Плаќаме за мостот над Сава и ќе им помогнеме на тие 19 километри до Бјелина”, рече Вучиќ и додаде дека двете земји мора да се поврзат на овој начин и да се борат заедно.