Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, рече дека имал состаноци во Брисел со Приштина за исчезнатите лица, внатрешно раселените лица, како и за економијата. Како што изјави тој, во Косово и Метохија има 1.643 или 1.644 исчезнати лица, во зависност од евиденцијата што ја водат двете страни, од кои 570 се Срби и не-Албанци, а останатите се Албанци.

„Бевме подготвени да прифатиме каков било разговор“, им рече тој пред новинарите во Брисел „Рековме дека Србија никогаш нема да заштити никого, дека сакаме да ги пронајдеме местата каде што се погребани заради нивните семејства и оние што ги загубија своите најблиски. Рековме дека сме подготвени да одговориме на секое барање на Албанците. Кога ќе можат да посочат на картата место каде што мислат дека има некаков гроб на Албанци, подготвени сме да работиме со нив и со европско присуство да покажеме дали има нешто на тоа место или не, но побаравме исто право и за нас“, рече тој.

Вучиќ рече дека го побарал тоа право затоа што немале пристап до Лапушник, Доњиче, Ѓаковица, Кочаре, Исток и некои други локации и оти разговорите за прашањето на исчезнатите лица ќе продолжат и во среда.

„Албанците бараа да се отворат сите армиски и полициски архиви. Рековме дека нема проблеми со прашањето за исчезнати лица и внатрешно раселените лица, но Србија бараше да се отворат таканаречените архиви на ОВК за да можеме да видиме каде се убиени Срби и други не-Албанци. Кога го рековме тоа, беше како да бараме да ја населиме целата земја на Меркур и Венера во рок од седум дена“, рече тој.

Вучиќ додаде дека биле договорени два принципи. „Договорено е да работиме со Црвениот крст и да ги прифатиме нивните правила, а другиот беше дека ќе бидеме отворени и ќе ја изразиме својата политичка волја да ги пронајдеме исчезнатите“, рече тој.

Прашањето покренато на состанокот е и за внатрешно раселени лица, од кои, според Вучиќ, има 220.000, од ​​кои 177.000 се Срби на Косово и Метохија, а 16.000 се на различни места во Косово и Метохија, а останатите се во централна Србија.

„Косово и Метохија е место во светот каде што луѓето се најмалку вратени. Никогаш немало воен конфликт, но само 1,9 проценти од населението се вратило во своите домови“, рече тој, но изрази надеж дека ќе се најдат соодветни решенија.

Вучиќ рече дека се дискутирало и за прашања поврзани со економијата, но дека некои доаѓаат да зборуваат за воените репарации.

„Едно од проблемите беше воените репарации. Одбив, реков дека нема смисла да зборуваме за тоа“, рече Вучиќ.

извор: Makfax