Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, присуствуваше на отворањето на новата ковид болница во Крушевац.Болницата е изградена за четири месеци, а првите пациенти ќе ги прими во понеделник.По пристигнувањето пред болницата, Вучиќ им се заблагодари на сите работници кои се обидоа што побрзо да ја изградат болницата.

Претседателот на Србија ја истакна важноста на болницата во Крушевац, не само за време на борбата против пандемијата, туку и подоцна. Вучиќ рече дека ќе даде се од себе вакцината да ја донесе во Србија и дека ЕУ нема да го спречи тоа.

„Вакцинацијата е од клучна важност, тие велат дека станува збор за удобност, но тоа е прашање на нашите животи. Верувам дека ќе ги добиеме првите вакцини Физер во следните два или три дена”, рече Вучиќ. Тој изјави дека наскоро се очекува кинеската вакцина, а потоа и американската „Модерна“.

„Како што се нашите можности, ние ќе набавиме сè“, вели претседателот на Србија. Како што нагласи, болницата е завршена во вистински момент и ќе ги ослободи постојните капацитети. Според него, болницата е добро опремена.

„Верувам дека наскоро ќе излеземе од оваа тешка ситуација и дека ќе бидеме посилни отколку што сме биле некогаш“, рече Вучиќ.

извор: Makfax