Венко Филипче молчи за скандалозниот тендер за стерилизација, обвини на прес-конференција, портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ, Димче Арсовски.

Тој рече дека тендерот за стерилизација не бил прв пример како јавно се местат тендери за компании по мерка на министрите.

„Венко Филипче после ваков јавен блам каде што целата држава знаеше кои луѓе и фирми од Албанија ќе го добијат тендерот за стерилизација во здравството треба уште веднаш да си поднесе оставка и не треба да ја чека метлата. Филипче уште веднаш треба да објасни која е поврзаноста помеѓу него, помеѓу луѓе од Владата на Заев и скандалозниот бизнисмен Илир Рапај кој е тесно поврзан со двете фирми кои се активни на тендерот за стерилизација“, изјави Арсовски.

„Фирмите Е вита Албанија и Стери Мед Италија се поврзани со скандалозниот Илир Рапај преку негови фирми и со негови бизнис партнери од Албанија и италија. Конзорциумот Инвестал каде што има 40% од акциите Илир Рапај е поврзан со фирмата Е Вита Албанија, а е составен од 3 компании. Истиот тој Конзорциумот Инвестал е основан и регистриран во соседно Косово.

За фирмите поврзани со Илир Рапај кои вршат стерилизација во Албанија веќе се води истраги. Стерилизацијата во Албанија крахираше. Медиумите таму секојдневно пишуваат за лошото искуство со овој тип на стерилизација, а конкретно за лошото искуство со фирмите и со бизнисменот Илир Рапај.
Монопол за стерилизацијата не смее да има во Република Македонија. Граѓаните највеќе ќе страдаат и сето ова ќе оди на нивен грб и нивна штета.

Затоа, Венко Филипче уште веднаш да си даде оставка и да ги тргне криминалните раце од здравството“, рече Арсовски“, додаде Арсовски.

извор: Makfax