Дојдовме до сознанија дека во 2019 година и 2020 година во тендерската документација за набавка на вакцини против сезонски грип, во делот на спецификација на тие вакцини, се поставуваат услови и критериуми кои може да ги исполни само една компанија, рече на денешната прес-конференција Марија Андоновска, член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ.

„Во тендерската документација во делот на спецификација на вакцините против сезонски грип е наведен критериумот вакцините да соодветствуваат за употреба на лица на возраст од 6 месеци и постари, а и во двата случаја кога е наведен тој критериум тендерот го добива веледрогеријата Елбијор на Стојмир Петров, татко на сопругата на директорот на болницата ‘8 Септември’, Христијан Костов“, посочи претставничката на ВМРО-ДПМНЕ.

Таа објасни дека претходно, во 2017 и 2018 година, кога не бил наведен критериумот вакцините да соодветствуваат за употреба од страна на лица од 6-месечна возраст и постари, тендерот го добила друга фирма, а, како што кажа, и на повеќе фирми им било овозможено да учествуваат.

Андоновска додаде дека годинава повторно во спецификацијата е наведен критериумот вакцините да соодветсвуваат за деца од шестмесечна возраст и постари.

„Веројатно Филипче не се грижи што вакцините за сезонски грип многу доцнат и нема да можат на време да ги добијат граѓаните кои имаат потреба од нив, но важно тендерот за истите да биде онака како што него и на малкумина околу него им одговара“, посочи претставничката на опозициската партија , додавајќи дека изминатиов период ниту едно дете под 6-месечна возраст на примило вакцина.

Андоновска истакна дека постојат постојат индиции оти се работи за случај на сериозен криминал и го повикуваме ЈО да го истражи случајот.

извор: Makfax