Божиќната прослава на папата Франциско ќе се емитува преку интернет оваа година без лично присуство на јавноста поради пандемијата на коронавирус, потврди член на германската амбасада во Ватикан.

На амбасадите во Светата столица им беше кажано дека литургиите ќе се одржуваат „приватно без присуство на членови на дипломатскиот кор“ и ќе се емитуваат на интернет, објави Католичката новинска агенција.

Монсињор Оливер Лал, претставник на германската амбасада, за ДПА во вторникот изјави дека Ватикан испратил таква порака во врска со божиќниот период. Папата обично води миса на Бадник во Базиликата Свети Петар на 24 декември, во присуство на дипломати акредитирани од Ватикан и избрана јавност.

На веб-страницата на Ватикан не се споменува масовната прослава во декемвриската програма на папата, но традиционалниот благослов на Божиќните празници „Урби ет Орби“ на 25 декември е потврден.Ватикан веќе беше принуден да го откаже присуството на јавноста на прославата на Велигден во април, што тогаш беше невиден потег во модерното време.

извор: Makfax