Унгарската влада ја доби битката на минатонеделниот самит на Европската унија околу буџетот на заедницата, но војната продолжува во институциите на ЕУ, изјави министерот за правда на Унгарија, Џудит Варга, за радио „Косут“ ​​во неделата.

Таа додаде дека левичарско-либералните сили не прифаќаат дека некои имаат поинаков став за христијанските корени на Европа, имиграцијата, мултикултурализмот и улогата на семејството, и иако тие сега ја изгубиле битката, нема да се откажат од војната.

Што се однесува до механизмот за носење на одлуки на ЕУ, Варга рече дека постапките се долги и комплицирани, но истакна дека ЕУ не е суперсила над народите, додавајќи дека заклучоците на Европскиот совет поставуваат политички насоки.

Од друга страна, таа изјави дека Европскиот парламент во време на кризата со коронавирусот се појави  како дел од проблемот, а не решението, бидејќи ја нападнаа Унгарија околу законот за превенција од коронавирусот.

Таа исто така рече дека ЕП е политички пристрасна и не може да види дека големите земји на ЕУ се во голема неволја и дека наскоро можат да се најдат на работ на банкрот.

Варга рече дека членките на ЕУ имаат консензус во однос на почитување на основните вредности на заедницата, како што се слободата, демократијата, еднаквоста, владеењето на правото и човековите права, меѓутоа, членовите јасно го поддржуваат тоа дека Европската комисија не треба да им се заканува на членките со магла и апстрактни санкции поврзани со владеењето на правото, наведувајќи ги буџетските интереси и фискалната дисциплина.

– Кога шефовите на држави и влади велат дека критериумите поврзани со владеењето на правото не смеат да бидат поврзани со финансиски размислувања, тоа е јасна, политичка директива, рече Варга.

Што се однесува до постапката на член 7 на ЕУ против Унгарија, Варга рече дека нејзината влада одговорила на сите прашања од правен аспект, додавајќи дека се надева оти постапката ќе биде завршена што е можно порано, пред крајот на германското претседателство на ЕУ .