Трговските ланци во Бугарија ќе бидат обврзани да продаваат бугарски намирници, кои ќе заземат најмалку половина од просторот во нивните објекти, објави порталот Novinite.

Обврската ќе опфати основни животни намирници, млечни и месни производи, свежо овошје, зеленчук и конзервирана храна произведена на територијата на Бугарија.

Целта на новите мерки е да се помогне на бугарските производители, кои се погодени од здравствената криза и пандемијата од коронавирусот.

Големите малопродажни ланци се против идејата Министерството за земјоделство во продавниците за храна да бидат места каде што се продава само бугарска храна. Тие го велат ова во пписмо испратено од Современото трговско здружение (ЦМТ), во кое спаѓаат најголемите ланци.

Тоа беше по повод предлог на агенцијата, која до Советот на министри достави нацрт-декрет, во кој се наведува дека малопродажните ланци треба да постават штандови, полици, ладилни излози и друго. за бугарска стока, која треба да зафаќа најмалку половина од областа за секоја храна.

Проектот додава дека овие намирници мора да се набават директно од производителите во соодветната област на секоја продавница, или до 200 км. од регионалниот центар, а нивните производи не можат да се продаваат по промотивни цени, освен со нивна експлицитна писмена согласност. Целта е да се поддржат бугарските производители.

Според современото трговско здружение (ЦМТ), предвидените мерки ќе забрануваат воспоставени малопродажни деловни модели кои нудат „квалитетна храна по ниски цени, благодарение на оптимизацијата на процесите и бескомпромисна контрола на квалитетот“. Ова може да доведе до повисоки цени, намален избор и недостиг на многу добра и пазар на храна со низок квалитет.

Трговците додаваат дека проектот ги крши основните принципи на пазарната економија.

Наместо тоа, малопродажните ланци нудат да подготват на своите паркинзи вид на земјоделски пазари за бугарските производители. На предлогот им се придружија Современото трговско здружение и претставниците на трговскиот ланец. Ова се случи за време на видео конференцијата со министерката за земјоделство, храна и шумарство, Десислава Танева, иницирана од Современото трговско здружение. Приватните оператори можат да ја направат оваа краткорочна обврска на кое било место каде имаат паркинг со обезбедување на површина од тоа за домашните производители да ги нудат своите производи. Крајниот рок за спроведување на овие пазари треба да биде поврзан со вонредната состојба во земјата.