Бројот на починати од коронавирусот во САД се искачи над 140.000, а бројот на заразени е зголемен во 43 од 50 држави. За само една недела САД забележа ист број смртни случаи – 5.600, колку што има во Шведска од почетокот на пандемијата.

Најпогодени се неколку американски држави, посебно на југот кои не воведоа веднаш задолжителни мерки за носење маски. Особено голем број на новозаразени е регистриран на Флорида, во Тексас и во Аризона.

Флорида е епицентар на епидемијата во САД, каде се регистрирани повеќе од 10.000 новозаразени и повеќе од 90 починати, со што вкупниот број на случаи надмина 337.000, а починаа повеќе од 5.000 лица.

извор: Makfax