Битански експерти предупредуваат: Од сонцето доаѓа најголема закана за човештвото од било кога! Првиот удар е очекува во сабота (видео)

Експертите велат дека во Сончевата орбита отворена е дупка која овозможува зраци радиоактивни честички да одат кон Земјата. Британската Национална управа за океани и атмосвера (НОАА)рекла дека очекува бура која ќе пристигне во сабота, 22 септември.

Велат дека бурата може да предизвика северно и јужно светло кога ќе стигне,а НОАА ја рангира соларната бура…

Сончевата бура која НОАА ја очекува е обележана како Г1 категориј или “малолетна.

“НОАА стручњаците велат дека геомагнетната бура Г1 класа можна е на 22 септември, кога соларниот ветер ќе удри во земјиното магнетско поле.

Магнетната бура претставува привремено пореметување кое е предизвикано од брановите на сончевите ветрови од магнетосферата на Земјата.

Таа се сврстува во пет категории: Г1, Г2, Г3, Г4,и Ф5 и додека Г1 се сметана за мала бура, за Г5 категорија на бура се наведува дека ќе предизвика страшни последици на Земјата.

Предупредувањето доаѓа само неколку дена откако Мет Офис изјавил дека само прашање на време кога разорната сончева бура ќе ја уништи комуникациите на Земјата.

Се верува дека сончевите бури се едни од “најголемите закани” по човештвото.

Тие можат да предизвикаат огромни проблеми во напојување – предизвикување на прекини кои можат да бидат фатални.

Сончевата бура може да направат проблеми на сателитите и авионите во ниската орбита околу Земјата, рушејќи ги навигационите системи.

Огромната сончева бура Земјата е погодена во 1859 година – а една иста величина денес би го уништила нашето модерно друштво бидејќи е сосема зависно од технологија.

Последиците од сончевата бура би траеле цо месеци – можеби и со години – бидејќи властите ќе мора да ја поправат целата инфраструктура.

Специјалната осигурителна компанија Лојдс од Лондон проценува дека сметките за поправки можат да чинат скоро два билиони фунти, само во Велика Британија.