Информацијата ја соопштува Инклузија Шкотска, конзорциум на организации за инвалидитет, кои биле контактирани од О.Н. Комитетот за права на луѓе со инвалидитет, и им било кажано дека наскоро на островот ќе биде испратен специјален претставник на О.Н.

“О.Н. не’ известија дека наскоро ќе ја посетат Британија заради истрага… и ќе сакаат да се сретнат со нас кога ќе пристигнат, некаде во следните неколку месеци,” изјавил еден од претставниците на конзорциумот.

Невладините и добротворните организации со месеци бараа од владата да ги објави резултатите од реформите и кратењето на социјалната помош.

Дури минатата недела Департманот за работа и пензии објави дека во периодот од 2011-та до 2014-та, 2.380 лица умреле во рок од 6 недели откако им бил укинат инвалидитет и биле прогласени дека се способни за работа.