Да се ​​има прво дете на оваа возраст има свои предизвици и задоволства. Ова е, без сомнение, најголемата предност што ја имаат жените кои своето прво дете го имаат на 40-годишна возраст. Во овој момент од животот, тие веќе знаат што сакаат, што очекуваат и имаат утврдени приоритети.

Исто така, тие имаа доволно време да се издигнат на професионално поле без да се чувствуваат виновни што мајчинството им ги одзема можностите и можностите за работа. Тие живееле доволен период како девојчиња, поминале време и сфатиле кои работи станале важни и како би сакале да го воспитуваат и водат своето дете и да ги споделат своите искуства со него за да можат да го подготват за подобар живот.

Големи се шансите мајките на оваа возраст да имаат стабилна финансиска состојба што им овозможува да не чувствуваат вознемиреност за трошоците што ќе ги бара бебето и да бидат финансиски безбедни во нивната иднина.

Предизвиците на 40-годишните мајки се појавуваат на штета на телото и физичката благосостојба. Кај повеќето жени, производството на јајцеклетки е значително намалено на оваа возраст, што го отежнува зачнувањето.

На многумина им дава надеж дека не е сè толку невозможно, фактот дека секој ден имаме можност да видиме познати парови во напредните години кои стануваат родители. Помалку познат е фактот дека некои од нив сè уште бараат спас во ин витро оплодување, што барем во овој момент не е ништо страшно, лошо или забранета тема што не треба да се споменува.

Бременоста може да биде покомплицирана за жена во четириесет години отколку во триесет години, веројатно имате гестациски дијабетес и хипертензија. Шансите за абортус се зголемени, потребен е царски рез и може да се појави предвремено раѓање на дете. Исто така, ризикот од малформации на фетусот се зголемува во овие години.

Поради сето ова, многу е важно жената што сака да роди дете на оваа возраст, многу добро да ја планира својата бременост и да се консултира со својот гинеколог за целиот процес што ќе се случи за време на бременоста, со цел да го подготви своето тело за животот на новото суштество. Мајката мора да биде во добра здравствена состојба, да биде во идеална тежина, да го проверува крвниот притисок, нивото на холестерол и шеќер, меѓу другото и кога е бремена, мора да има строги медицински контроли.

Друг фактор што треба да се разгледа е дека мајката на новороденчето има потреба од енергија. Важно е да се знае дека спиењето е целосно нарушено во овој период, дека во текот на првите шест месеци бебето не може често да спие преку ноќ и дека откако ќе започне да ползи и да оди, ќе ви треба огромна количина енергија и трпеливост.

Веројатно е одлука да се има дете на 40-годишна возраст, такво што е донесено свесно, и во таа смисла идната мајка најверојатно ќе има јасни цели и список на обврски што ја чекаат, но телото не е исто на 20 и 40 години, па затоа е добро што мајчинството во оваа возраст ќе биде поддржана од добра, здрава исхрана, како и од умерена физичка активност. На тоа дете што ќе се роди, му треба мајка како на и секое друго дете, која ќе биде здрава со нив уште многу години.